matthijs maris: matthijs maris was middelste van drie schilderende broers die overwegend met haagse school in verband worden gebracht in tegenstelling tot realistische ideaal van deze beweging moest voor matthijs uit kunstenaar zelve koomen want zo...

Matthijs Maris

Matthijs Maris was de middelste van drie schilderende broers, die overwegend met de Haagse School in verband worden gebracht. In tegenstelling tot het realistische ideaal van deze beweging, moest voor Matthijs het “uit de kunstenaar zelve koomen’, want, zo stelde hij: ‘de natuur hindert mij, zij doet mij pijn’. Niet iedereen was even enthousiast. ‘Als men niet wist, dat deze schilder een zonderling is, die het leven van een kluizenaar of alchemist leidt, zou men zelfs aan kwakzalverij kunnen denken’, aldus een criticus in 1893. Naarmate het oppervlak van zijn schildertijen dikker en ruwer werd, kreeg zijn werk een steeds dromeriger aanzien. In alles was deze fascinerende schilder compromisloos.

Het Rijksmuseum presenteert van 6 oktober tot en met 7 januari 2018 voor het eerst sinds ruim 40 jaar een grote overzichtstentoonstelling van deze romantische bohemien. De tentoonstelling Matthijs Maris omvat 75 schilderijen, tekeningen en etsen. Omdat The Burrell Collection in Glasgow bij hoge uitzondering een belangrijke selectie werken van Maris uitleent, kan voor het eerst een compleet beeld van zijn oeuvre worden getoond.

Deze lezing vormt een mooie inleiding op de tentoonstelling.

Cursuscode 1060

Groep 1

Deze cursus bestaat uit: 1 lezing van 2 uur op donderdag 26 oktober 2017 om 19:30 uur.
Cursusprijs: € 14,50
Docent: Mw. drs E. (Everdien) Hoek
Locatie: OBA, Javaplein 2 1094 HW

Deze cursus is al begonnen,
online inschrijven is niet meer mogelijk